Cor i Cobla

Concert

Diumenge 22 d'octubre de 2023 / 18 h / Teatre Monumental (La Riera, 169)
17 euros general / 15 euros jubilats i socis / 13 euros aturats i estudiants / 8,5 euros persones amb minusvalidesa i menors de 12 anys

Concert a càrrec de la Coral Cantiga i Cobla Sant Jordi

En aquest concert, cor i cobla interpretaran, per separat, obres d’autors tan coneguts com Manuel Oltra (en el centenari del seu naixement), Eduard Toldrà, Enric Morera o Joaquim Serra, així com noves harmonitzacions de cançons populars catalanes.

El cor i la cobla són, sense cap mena de dubte, dues de les formacions més importants i presents a Catalunya. Gràcies a això, molts compositors han escrit per aquestes dues formacions i tenim un repertori ampli i interessant tant per a cor com per a cobla.

Les dues formacions ens endinsaran en un repertori eclèctic, on podrem escoltar obres clàssiques, com algunes de les peces que conformen la suite La Birondó de Manuel Oltra, i obres de compositors catalans no escrites originalment per a les dues formacions, com ara Nigra Sum de Pau Casals o la Cançó de l’instant de Josep Vila. I una reestrena: El temps del cant d’Albert Guinovart, que va escriure per a cor i piano en el 60è aniversari de la Coral Cantiga i que sentirem en una nova adaptació feta expressament per ser inclosa en aquest programa.

Dues formacions amb història que ens oferiran un concert pensat per tots els públics.

Coral Cantiga
Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Montserrat Meneses, directora
Montserrat Margalef, clarinet
Víctor Valls, piano

Programa

I

CORAL CANTIGA
El rossinyol - tradicional catalana / harm.: Josep Ollé

La dama d’Aragó - tradicional catalana / harm.: Josep Ollé

Muntanyes regalades - tradicional catalana / harm.: Josep Ollé

La filadora - tradicional catalana / harm.: Josep Ollé


COBLA SANT JORDI-CIUTAT DE BARCELONA
La fageda d’en Jordà. Eduard Toldrà (1895-1962)

Contradansa. Manuel Oltra (1922-2015)

Puigsoliu. Joaquim Serra (1907-1957)


II

CORAL CANTIGA
COBLA SANT JORDI-CIUTAT DE BARCELONA

Cançó de l’instant (poema de Miquel Desclot). Josep Vila (1966)

La birondó. Manuel Oltra
El pobre alegre
La filla del marxant
Margarideta
El testament d’Amèlia
Cap a Betlem

Ara que han callat totes les veus (estrena, poema de Xavier Mas Craviotto). Lluís Gual (1996)

Els núvols (estrena, poema de Màrius Torres). Carlota Baldrís (1960)

El temps del cant (reestrena, poemes de Narcís Comadira i Ignasi Tomàs). Albert Guinovart (1962) 


Durada aproximada del concert
Primera part: 35 minuts | pausa de 15 minuts | segona part: 45 minuts


El 2022, la Coral Cantiga, dirigida per Montserrat Meneses, va oferir un concert basat en les Cançons i danses de Frederic Mompou en què s’alternaven fragments originals amb harmonitzacions corals encarregades al compositor Josep Ollé. Avui s’escoltaran algunes de les cançons tradicionals catalanes que van sonar en aquell recital, com El rossinyol, La dama d’Aragó, Muntanyes regalades o La filadora. “Mompou recrea melodies del nostre folklore. El resultat és fresc i refinat, bellíssim i auster”, relata Josep Ollé, autor de les harmonitzacions.

A la primera part, també, la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, sota la batuta de Marcel Sabaté, interpretarà algunes de les pàgines més belles de la literatura per a cobla. La fageda d’en Jordà d’Eduard Toldrà, composta el 1925, és una sardana que constata un punt d’inflexió en la seva obra: “No hi cerqueu el soroll de fulles ni el cant dels ocells. Només hi trobareu la impressió sentida davant d’aquell «verd com d’aigua endins, profund i clar». És magnífica, Toldrà s’ha superat!», reblava el crític Baltasar Samper, que assistí a l’estrena al Palau. Manuel Oltra va mantenir una estreta relació amb la Cobla Sant Jordi, una formació que ja va convidar el compositor a participar en el seu debut, esdevingut el 1983. En aquesta ocasió, la Cobla interpretarà Contradansa, una glossa escrita el 1955 que parteix d’una dansa popular d’Alentorn (població de la Noguera). La primera part es clou amb un testament musical, el poema simfònic Puigsoliu de Joaquim Serra, culminat poc abans de la seva mort, el novembre del 1957. “Recordo ben bé en Quimet Serra dirigint Puigsoliu, ho feia amb un veritable rigor clàssic, com si fos una simfonia de Haydn”, relata el director Antoni Ros Marbà, que l’havia conegut i tractat. Cançó de l’instant de Josep Vila és una obra que el director va escriure l’any 2000 amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del cant coral a Catalunya, promoguda per la Federació de Cors Clavé. Composta a partir d’un poema de Miquel Desclot, va estrenar-se en la versió coral i, anys més tard, el mateix compositor va fer-ne una versió per a cor i cobla. La birondó de Manuel Oltra és una suite de cançons populars catalanes per a cor, cobla i percussió que inclou tonades tan conegudes com La filla del marxant, Margarideta o El testament d’Amèlia.

La segona part inclou dues estrenes mundials. Els núvols és una obra per a cor i cobla composta per Carlota Baldrís a partir d’un poema de Màrius Torres: “L’obra comença amb una introducció instrumental, que vol ser tranquil·la i lluminosa, i va creant diferents atmosferes. El final esdevé una pregunta: «per quin caprici els déus fan i desfan per sempre meravelles tan breus...», i la música es va allunyant fins a tornar al silenci del qual havíem partit”. Ara que han callat totes les veus és una obra composta pel jove compositor Lluís Gual a partir d’un poema de Xavier Mas Craviotto: “Quan el vaig llegir em va agradar molt perquè em permetia jugar amb recursos musicals com el word-painting: deixar el cor sol quan el text diu «aquestes petges nues», situar el punt culminant de tota l’obra amb la paraula «estrident» o bé intensificar la textura amb notes molt ràpides quan el text diu «travessant-nos a galop». Vaig voler-hi afegir una introducció força llarga, on el tema principal de l’obra s’anés construint a poc a poc, i presentant elements que seran importants al llarg de tota la peça”, relata l’autor.

El concert es clou amb una reestrena d’un dels compositors catalans més rellevants dels nostres temps: Albert Guinovart. El temps del cant és una obra original per a cor, piano i dos solistes que parteix de poemes de Narcís Comadira, escrita per commemorar el seixantè aniversari de la Coral Cantiga i el comiat del director Josep Prat. En aquesta ocasió, però, la Coral Cantiga i la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona interpretaran per primera vegada la versió per a cor i cobla escrita expressament per a aquest concert. 

Albert Fontelles i Ramonet, intèrpret i doctor en musicologia

Organitza: Foment Mataroní

També et pot interessar…